Talianske špeciality

Talianske špeciality

Talianske špeciality považujeme ako jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Mohlo by byť prekvapením zistiť, že skutočná talianska kuchyňa sotva existuje. Pravdou je, že talianske jedlá sú stále do značnej miery považované za regionálne. Každý región v Taliansku si vytvára vlastnú jedinečnú kuchyňu založenú na jeho histórii, ľuďoch a geografii. Každý región, a potom ďalej aj provincia a mesto, pridáva svoje poklady do národnej identity talianskej stravy, ale najlepšou možnosťou je jesť miestne jedlá v každom regióne – tu sú niektoré z našich obľúbených!

Oblasť Ríma a pradávne miesto antickej ríše, Lazio patria medzi najdôležitejšie strediská klasických jedál. Od klasickej tenkej kôry rímskej pizze až po množstvo rôznych cestovín a pomaly varené mäso, budete mať viac ako dosť možnosti vyskúšať miestnu a úžasnú kuchyňu. Začať by ste mali s cestovinami, pravdepodobne vyskúšajte skutočné makaróny a syry alebo autentické carbone. Navrhujeme Bucatini all’amatriciana. Bucatini sú špagetovité cestoviny s dierou uprostred. Potom sa zmiešajú so štipľavou paprikou, olivovým olejom, trochou paradajkovej omáčky a hlavne guanciale, čo je niečo ako naša údená slanina. Testaccio v Ríme patrí medzi najobľúbenejšie pôvodné jedlá. Je to vlastne chvost kravy alebo byvola, vareny s olejom, cesnakom, klinčekmi, vínom a paradajkovou omáčkou. Hoci by Vás jeho výzor mohol odvrátiť, nebojte sa vyskúšať – Rimania vedia variť svoje mäso!

Toskánsko má dlhú históriu. Jeho ľud ako poľnohospodári vytváral jednoduché a lacné jedla, ale s robustnými chuťami, ktoré dodnes pretrvávajú. Počas feudálneho systému museli poľnohospodári platiť daň svojim prenajímateľom v závislosti od ich výnosu. Keď bol čas na to, aby zaplatili, začali skrývať niektoré z ich syrov v hromadách sena. Takto vznikol napríklad kozí syr pecorino. Ďalším príkladom tejto chudobnej kuchyne je Ribollita. Táto polievka zahŕňa všetky potrebné rastlinné prvky, rovnako ako starý chlieb. Ochutnajte taktiež klasickú minestra di farro, rastlinnú a špaldovú obilnú polievku. A nezabudnime na vína. Toskánsko pestuje niektoré z najlepších vín nielen v Taliansku, ale aj vo svete a malo by byť prvou zastávkou pre milovníkov vín v Taliansku.

Nie je ľahké popísať skutočnú kuchyňu v Benátsku, pretože sa táto oblasť sa rozprestiera od mora Benátok cez vnútrozemské mesto Verona až po rakúsky ovplyvnené severné časti. Nehovoriac o tom, že v rušnom benátskom prístave často prechádzalo korenie a zahraničné potraviny. Do domácej kuchyne sa tak zaradili pred akýmkoľvek iným regiónom, pridávajúc nové príchute a recepty na základnú stravu. Keď si v Benátkach objednáte cicchetti, dostanete v podstate malé plátky opekaného chleba s príchuťou rýb alebo mäsa. Samozrejme k nim sa podávajú vína teplé alebo studené. Tieto môžu slúžiť ako obed, ale na večeru si objednajte vongole. Môžete získať vongole, alebo škeble, v cestovinách, na pizzy alebo jednoducho ako jedlo samo o sebe! Tieto mušle sú naozaj vynikajúce. V alpskom regióne sa zase môžete nabažiť polenty, ktorá sa podáva ako kaša najmä k mäsitým jedlám s veľkým množstvom omáčky. Takéto jedlo je aj Costoletta alla valdostana , ktoré tvorí zmes vyprážaného hovädzieho mäsa so roztopeným syrom. Nakoniec dokončite svoje jedlo s tiramisu, ktoré doslova preložené znamená niečo ako „vyzdvihnite ma“! A k tomu coretto, kávu s kvapkou grappy!